Welkom bij het High Tech Crit Festival.

We zien je graag op het High Tech Crit Festival. Een uniek concept waarbij technologie wordt gecombineerd met wielrennen en plezier. Schrijf je nu in.

Stay Connected & Follow us

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.

What are you looking for?

Image Alt

High Tech Crit Festival

Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking 2018

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions de vierde keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op zondag 24 juni vindt de vierde voorronde plaats in Eindhoven tijdens het High Tech Crit Festival.

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op en een muzikant die de race al improviserend muzikaal begeleid.

Het NK Slowbiking is niet alleen voor de geoefende langzaamfietsers, iedereen mag meedoen aan de voorronden. Aanmelding is ter plekke mogelijk. Meedoen is meteen een goede oefening in geduld hebben. Want in een tijd waarin alles sneller moet, is het bij slowbiking juist de kunst om géén haast te hebben. Dat geldt ook voor de toeschouwers. Kijken naar mensen die iets heel langzaam doen, is een vorm van onthaasten.

De komende maanden strijden fietsers behalve in Eindhoven ook in Meerkerk, Nijmegen, Rotterdam, Maastricht, Tilburg, Eindhoven, Amsterdam, Lisserbroek (Olmenhorst) en Dordrecht in voorrondes tegen elkaar tot de finale op 21 oktober tijdens Euro Cycling XP in het MECC Maastricht.

De tweede en derde NK Slowbiking werd gewonnen door Jasper van Mierle uit Nijmegen in 19 minuten en 23 seconden. Van Mierle – eigenaar van Jasper Fietsen en daarnaast amateur wedstrijd schaatser en wielrenner– hoopt in oktober weer de finale te winnen.

Wat is het geheim van goed slowbiken? “rust bewaren, kalm blijven, hartslag laag en evenwicht houden,” zegt van Mierle. “niet afstappen bij een rood stoplicht maar op je fiets blijven staan, is een zeer goede oefening!

Slowbiking is ontwikkeld door de Nederlandse kunstenaar Kaspar König. Hij kwam in 2006 op het idee toen hij aan een kunstacademie in Peking werd gevraagd mee te doen aan een wedstrijdje langzaam fietsen. Hij eindigde als tweede en won een pak melk. König ontwikkelde het huidige, laagdrempelige concept met improviserende muzikanten en een scheidsrechter die commentaar levert.

König droeg Slowbiking enkele jaren terug over aan de huidige organisator van wedstrijden, Paulien Willems van Cycle Fun Productions. Na losse contests in binnen- en buitenland is 2015 het jaar van het eerste Nederlandse kampioenschap Slowbiking.

’’Iedereen mag meedoen, jong en oud’’, zegt Paulien Willems. ’’We gaan talenten scouten uit verschillende fietsculturen en -disciplines. Per voorronde gaan de drie beste -dus langzaamste- slowbikers door naar de finale op 21 oktober in het MECC Maastricht tijdens de Euro Cycling XP. We hopen dit jaar meer dames te zien.’’ De winnaar krijgt een fiets, een Cheetah Bike.

Meer informatie en agenda: https://cyclefunproductions.org/nl/event/open-nk-slowbiking-tour-2018/

Complete kalender:

Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking 2018

Voorrondes

21 april Arno Wallaard Memorial, Meerkerk
10 mei Ronde van het Purmerplein, Amsterdam
20&21 mei Appelparade, Olmenhorst
24 juni High Tech Crit Festival, Eindhoven
30 juni Fietsfestijn Damplein, Dordrecht
01 juli Ronde van Kralingen, Rotterdam
08 september Ronde van de Orteliusstraat, Amsterdam
16 september Tilburg Fietst Festival, Tilburg
16 september Autoloze zondag, Nijmegen
19&20 oktober Euro Cycling XP, Maastricht

Finale
21 oktober Euro Cycling XP, Maastricht